Tøj og interiør fra nyere tid

Gammel Estrup

Herregårdsmuseet Gammel Estrup ved Auning er en god kombination af flere forskellige slags museum i dejlige natur omgivelser. Her er nemlig selve slottet og det grønne museum. Derfor er der lidt for en hver smag og Gammel Estrup er for både børn og voksne.

To drenge på vej til slotsbesøg
To drenge på vej til slotsbesøg

Selve slottet kan man komme ind og se og her er mange forskellige rum og værelser, der viser, hvordan man har boet på slottet igennem tiden. Der er blandt andet en riddersal, hvor der sikkert har været holdt nogle gode fester i tidens løb. Der er et imponerende lille bibliotek, som jeg virkelig godt gad have hjemme hos mig. Og tøj – wow! Og drømme-klædeskabe med plads til masser af tøj.

Drømme klædeskab på Gammel Estrup
Drømme klædeskab på Gammel Estrup
Kjole på Gammel Estrup
Man forstår godt, der var brug for store klædeskabe til sådanne store kreationer

Før børn

Vi var på Gammel Estrup i en ferie og der var mulighed for at gå på skattejagt med børnene inde på slottet. Der var forskellige ledetråde i de forskellige rum og sammen lykkes det os at få løst skattejagten.

Drengene glædede sig især til at se en ægte voldgrav. Og sådan en har de på Gammel Estrup.

Voldgraven på Gammel Estrup
Voldgraven på Gammel Estrup

Det var lidt svært at bevare koncentrationen hele vejen igennem slottet. Det var bare som om nogle af de store rum ligesom indbød til at lave ballet-karate og gad vide, hvordan de der alarmer mon lyder? Heldigvis undgik vi at opleve lyden af en alarm…..

Efter selve muset var vi en tur over og se herregårdens værksted med en total fed 4-hjulstrækker samt nogle gamle traktorer og det var et hit for drengene. Nu var koncentrationen helt i top. Der var en meget venlig mand, der fortalte om køretøjerne og viste motor frem m.v. Her måtte man prøve at sidde inde i bilen og trykke på knapper. Der er vist ingen tvivl om, at for drengene var værkstedet helt klart den bedste del af besøget.

Værkstedet på Gammel Estrup
Værkstedet på Gammel Estrup

På Gammel Estrup er der både et lille slotskøkken med kaffe og kage og i en af avlsbygningerne er der en restaurant. Vi fik varm cacao og kage serveret af en vaskeægte kokkepige i autentiske omgivelser. Hyggeligt. Restauranten har vi til gode.

Mest for voksne

Personligt er jeg vild med at blive ført tilbage i tiden og fornemme, hvordan det var en gang. Jeg kan godt lide, når jeg næsten kan se de forhenværende beboeren komme ridende ind i gårdspladsen eller se tjenestefolkene, der iler rundt for at servere for herremanden og hans familie, børnene der leger og vagtgæssene der måske har boet de i de små huse ved voldgraven. Måske var det hunde. Vi ved det ikke. Men da jeg er betydelig mere bange for gæs end for hunde (som jeg slet ikke er bange for), besluttede vi, at det klart må have været små huse til vagtgæs. Må man jo gerne bruge sin fantasi sådan et sted, ikke?

Bolig for de meget farlige vagtgæs på Gammel Estrup
Bolig for de meget farlige vagtgæs på Gammel Estrup

Og når nu vi er ved fantasi, så synes jeg at have hørt noget med en grå dame, der går igen på Gammel Estrup. Vi hilste dog ikke på hende denne dag…..

Vindue i kælderen på gl. Estrup
Vindue i kælderen på gl. Estrup. Bemærk tykkelsen på væggene. Lige netop her i den stille mørke kælder kunne den grå dame godt holde til……

Selve slotsmuseet fandt jeg meget interessant. Der er mange smukke detaljer, der er gode for øjnene. Lysekronen i riddersalen, det smukke tapet i et af tårnværelserne, det misundelsesværdige bibliotek, træskærerier, stuklofter, kjolerne, servicet og de små snirklede gange og hemmelige trapper.

Smukke tapeter på Gammel Estrup
Smukt tapet i et tårnværelse. I rammen ses det originale tapet.
Lysekronen i riddersalen
Lysekronen i riddersalen. Den er så fin, mon der kunne blive plads til sådan en hjemme hos mig…..
Biblioteket på Gammel Estrup
Biblioteket på Gammel Estrup – det gad jeg godt bo sammen med

En sjov detalje er, at man udefra virkelig kan se, hvor meget der er blevet bygget til og bygget om. Det er helt tydeligt, hvordan vinduer er blevet flyttet, tårne og en helt fløj bygget til og på et tidspunkt lavede man et hul gennem hele slottet for at få plads til en ny vognport. Det er meget imponerende.

Byggeteknik i gamle dage
Den “nye” vognport og spor fra diverse ombygninger

Jeg kunne godt bruge mere tid på slottet og læse lidt mere om historien og beboerne.

Mere endnu

Der er meget mere Gammel Estrup, end vi så den dag og vi kommer klart igen en anden gang. Næste gang vil jeg gerne se den gamle smedie, staldene og dyrene, orangeriet og køkkenhaven, skovarbejderhuset og vi må helt klart forbi en af legepladserne.

Praktisk

Inde på selve slottet er der en fin lille museums butik med ting fra gamle dage og jeg skulle da virkelig have et fast tag i mig selv for ikke at gå i shopping-mode. Drengene var da også klar til at lette mors dankort.

Der er gratis parkering lige ved slottet og det er nemt at finde. Billetpriserne er forskellige alt efter sæson, men vi gav 90 kroner for voksne og det er gratis for børn.

Det er muligt selv at medbringe mad og lave en lille picnic ud af besøget.

På Gammel Estrup er der mange små og store aktiviteter, udstillinger og arrangementer året rundt. De kan tjekkes på deres hjemmeside.

Herregårdsmuset Gl. Estrup har en fin hjemmeside, hvor man kan læse meget mere om museet og det smukke omgivelser.

Jeg kan godt lide at tage mine børn med på museum og hvis du keder et museum, der er et besøg værd, så må du meget gerne skrive en kommentar.

Tårnværelse med malede draperier på væggene
Tårnværelse med malede draperier på væggene

Har du lyst til at læse om vores tur på Randers museum? Så læs med lige her.

Følg By Schlagelberger på facebook og instagram

4 Comments

  • Schlagel

   Dejligt indlægget kunne bruges. Gl. Estrup er klart et besøg værd, hvis I kommer forbi på disse kanter. God weekend. MVH Lise

 • Louise M

  Hej Lise

  Lyder til I (voksne som børn) har haft nogle skønne timer på Gl Estrup.

  Og altid en spændende oplevelse at blive ført tilbage i tiden; specielt når det er så gennemført som det lyder til at være på Gl Estrup✨

  God weekend‍♀️

  Bedste hilsner
  Louise

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.