Angst og livsglæde

Angst og livsglæde

Angst og nedlukning af Danmark går hånd i hånd. Og det gælder helt sikkert ikke kun for mig. Dette indlæg skulle have hedde angst og nedlukning, men jeg blev så trist, hver gang jeg skrev det og det er jo ikke den vej, jeg ønsker at gå. Derfor hedder indlægget: Angst og livsglæde. For man kan nemlig godt have begge dele i sit liv.

På bloggen har jeg ikke skrevet så meget om, at jeg lider af angst. Næsten alle former for forandringer trigger min angst, men jeg er blevet ret god til at styre det og få kontrollen tilbage, når det sker. For tiden mærker jeg en del til angsten.

Angst og livsglæde samme sted

Kroppen og den gamle hjerne

For mig er angst mest en fysiologisk lidelse og ikke en psykisk lidelse. Fordi det handler om kropslige reaktioner og oprindelige instinkter, der var nødvendige for at overleve mødet med en sabeltiger, eller hvad sådan en stenalder dame, nu kunne møde. Hjernen har udviklet sig siden, men den gamle hjerne er ikke helt fulgt med og den kan over-rule alt, fordi den tror, det handler om overlevelse. Det er kort fortalt, hvad angst er.

Ordet!

Hver gang jeg ser ordet corona, er det som en advarselslampe, der lyser. Fare fare fare. Red dig selv og dine børn. Mit gamle system vil rigtig gerne gå i aktion i disse dage, for kroppen og den gamle hjerne kender ikke forskel på detaljer eller tid, den ser kun faresignalerne. Mit system er helt sikker på, at katastrofen lurer lige rundt om hjørnet og der er stor impuls til at tage handling på dette senarie. Men det er ikke bygget på nutidens fakta. Det er bare angst.

Et ord kan altså være nok til, at min krop og den gamle hjerne går i aktion. Derfor kan det hjælpe at bruge andre ord og desuden er humor et godt middel mod angst. Da Corona engang mest var en mexicansk øl (det er vist også en ring / noget der omkranser på latin), så hedder det øl virus for mig. Det er ikke, fordi jeg er useriøs omkring dette emne, det er simpelthen for at lette mit system en smule.

Livsfare! Et ord kan aktivere en hel krop. Angst og livsglæde
Livsfare!
Et ord kan aktivere en hel krop.

Hov – kommer du der angst?

Jeg havde indstillet mig på, at vi bare holdt 2 ugers ferie og legede sommerhus i vores hjem. Masser af sjove og hyggelige aktiviteter vi ellers ikke kan nå i hverdagen.

Angst og nedlukning - Angst og livsglæde
Ren livsglæde og leg

Til at starte på føltes det netop næsten velkendt og rart. Jeg opdagede ikke, jeg var i gang med at gøre klar til krise. Det opdagede jeg første senere i processen. Men fordi det at klare kriser er så vanligt, føltes det næsten rart og trygt. Ja, det lyder virkelig skørt, men sådan er det. Og det er ikke det sunde sted for mig at være. Så jeg er glad for, jeg opdagede, at angsten var på spil og jeg var på vej ud ad det gale spor.

Det kom meget bag på mig, at angsten stikker sit hoved frem nu. Men selvfølgelig kommer angsten nu. Der er forandring, tab af kontrol, uvished om fremtiden og alle omkring mig reagerer. Alt der skal til for at trigge mine gamle angst mønstre.

Men jeg er et andet sted i mit liv i dag og jeg er en anden person på nogle områder. Processen har været lang, hård og svær for at nå her tid, at kunne rummet angst og livsglæde. Men nu kommer det til at stå sin prøve. Og hvad er alternativet egentlig? At dykke under dynen og ryste? Nej, den går ikke med tre børn og et liv, der skal leves og ikke bare overleves. I dag ved jeg, at jeg både kan rumme angst og livsglæde på en gang. Det ene udelukker ikke nødvendigvis det andet.

At leve er ikke bare at overleve

I disse dage kastes jeg (og de fleste andre) ud i forandringer og nye udfordringer, jeg helt sikkert har drømt om i mareridt og fantaseret om i katastrofetanker – pandemi!! En del af mig er næsten i sit es. YES det er det her jeg kan! Det er sådan jeg har lært at leve. Eller jeg har ikke lært så meget at leve, men jeg har lært at overleve. Og den del af mig står og tripper for at tage over.

De sidste år har jeg kæmpet hårdt for at leve i stedet for blot at overleve. At se verden som et trygt sted. Man kan vælge mindst to synsvinkler: Se hvad jeg sagde, verden er farlig. Eller: Nu får jeg brug for, alt det jeg har lært og jeg skal nok komme igennem og mærke livet imens. Jeg vælger den sidste.

Angst og livsglæde - hygge og det normale
Husk hyggen og det normale

Ret normalt

Det er en ret normal reaktion for mennesker med en vis bagage og det er rart, ikke at være den eneste. Faktisk reagerer man bare helt normalt, på noget meget unormalt. Engang var det nødvendigt at være på vagt og klar til kamp / flugt / gå i passiv, men det er det for mit vedkommende heldigvis ikke mere. Det ved den gamle hjerne og min krop bare ikke. De vil passe på resten af mig.

Overinformation og katastrofetanker

Mine katastrofetanker står i kø og hiver mig i ærmet for at få opmærksomhed. Til at starte med var jeg ret cool. Men den anden dag læste jeg en velmenende artikel om, at vi skulle tage situationen alvorligt og hvad der kan ske, hvis vi ikke gør det. HVAD DER KAN SKE!!! Min gamle hjerne tror nu, den har læst en artikel om hvad der KOMMER til at ske. Øh hjerne – rolig nu, det skal nok gå.

Undgåelse

Det er svært at sorter i, hvad jeg skal læse og hvad jeg skal lade gå. Generelt følger jeg ikke meget med i nyheder, fordi det trigger min angst og der er bare ingen grund til at hæve angst niveauet på daglig basis, hvis det kan undgås. Lige nu synes jeg dog, det er nødvendigt, at holde mig informeret. Men hver gang ordet corona dukker op, går mit alarm beredskab bare i gang! Kroppen reagerer, mine tanker bliver mere fokuserede på dette tema med mindre glæde til følge. Min krop og min gamle hjerne tror faktisk, vi er i livsfare nu eller lige om lidt. Hvad nu hvis, hvad nu hvis, hvad nu hvis….

Det er svært at undgå emnet helt. Det er i min indbakke og nogle gange i den bedste mening andre gange fordi nogen vil tjene penge. Det kommer fra skolen, der gør deres bedste, for at børnene ikke kommer bagefter og derfor har lavet omfattende lektie program og dagligt informerer om forholdsregler og tiltag. Det kommer i mit Facebook feed i form af gode råd, der bliver delt, sarkastiske vittighedstegninger, folk der giver udtryk for skarpe holdninger.

Og alt det er, som det nu engang er. Her tager jeg ikke stilling til, om det er godt eller skidt. Det er udenfor min kontrol at kontrollere den ydre påvirkning. Men det jeg kan tage kontrol over, er mine egne handlinger og tanker og ad den vej påvirke mine følelser.

Strategi for at leve med angst og livsglæde

Nu har det stået på nogle dage og jeg har fået et overblik og lavet en strategi.

 • Undgåelse af information i et eller andet omfang
 • Begrænse tiden på de sociale medier
 • Slette største delen af min indbakke før jeg læser
 • Lave ting, der bringer mig og mine børn glæde
 • Glæde andre
 • Fokus på alt det normale og glædelige
 • Vær blid og mild overfor mig selv og selvfølgelig mine børn
 • Bruge den ekstra tid vi nu har sammen til hyggelig, glad samvær og skøre indslag.
 • Se på angsten med en vis distance. Tage de analytiske briller på og se det som en mulighed for at lære mere om min angst og hænge det op på den teori jeg allerede kender.
 • Turde mærke mine følelser til bunds, så jeg lærer, hvad de egentlig handler om og på den måde bliver de nemmere at rumme. Det kan gøres ved blandt andet meditation.
 • Styrke min krop. En stærk krop kan berolige et ængsteligt sind.
 • Sortere i mine følelser og tanker. Hvad er reelt og hvad er angst. En virkelig svær disciplin, der til tider kræver ekstern assistance i form at snakke med familie og venner. Hvad gør I? Hvad tænker?
 • Bruge masser af humor. Humor er for mig angstens kærlige modsætning.
 • Have et bevist fokus på alt det jeg er taknemmelig for i mit liv.
 • Tænke glade tanker og fantasere om en lys fremtid.
 • Være i naturen.
 • Huske på, at jeg ikke kan styre det, der kommer udefra, men jeg kan kontrollere mine handlinger, tanker og dermed mit humør og mine følelser. Ikke en nem opgave men med øvelse kan det lykkes.
 • Det er jo bare angst, som min kloge terapeut sagde så mange gange. Det er jo bare en følelse og ikke et udtryk for virkeligheden.
 • Og ja altså – skifte et ord ud med et andet: Øl virus. Så banalt, men det virker.
Angst og nedlukning - natur
Angst og livsglæde – Naturen er en ren lise for sjælen

Glade tanker

Det her er en tid vi skal igennem og det skal for mit vedkommende gøres så behageligt som muligt. Men der ligger også en uvurderlig mulighed for refleksion og selvudvikling.

Angst og nedlukning er frygtelig negativt. Lad os fylde livet med glæde og kærlighed på trods af angsten. Livet er stadig smukt og magisk på så mange måder.

Glade tanker herfra

Du er meget velkommen til at skrive en kommentar. Måske har du et godt råd til, hvordan du håndterer din angst?

Hvis du har lyst, kan du læse en smule mere om mig lige her.

Gå ikke glip af et nyt indlæg: Følg By Schlagelberger på facebook og instagram

5 Comments

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.