10 råd til en god og tryg kanotur med børn

10 råd til en god og tryg kanotur med børn

Vi tog på en skøn kanotur med en enkelt overnatning i shelter og det var en stor succes. Vores familie niveau er, at jeg har sejlet i kano før og mine drenge (8 og 10 år) har prøvet det en enkelt gang før. Her deler jeg 10 råd til en god og tryg kanotur med børn.

kanotur med børn er en anderledes, fri og skøn måde at holde ferie på. Og man er meget sammen i en kano. Det er dejligt at se børnene i en helt anden sammenhæng og opleve dem være stolte over de kan padle, glædes over en smuk guldsmed eller grine sammen over sammenstød nummer 30 med sivene.

Ofte udleveres, der en vejledning i padle teknik, der hvor du lejer din kano, så det vil jeg ikke komme ind på denne gang.

10 råd
til en god og tryg kanotur med børn

Forbered børnene hjemmefra

Hvor skal vi sove, hvad skal vi spise, hvor langt skal vi sejle. Og ikke mindst gør det klart, at man SKAL have redningsvesten på hele tiden i kanoen.

Man kan også tale lidt om tålmodighed og udholdenhed. Det er sejt at være stærk, hurtig, modig osv. Men det er også ret sejt at kunne udholde og blive ved, selv når det er lidt hårdt eller kedeligt.

Står det ned i stænger hele dagen og er alle våde og kolde, så kan det være svært at holde humøret oppe. Hvad så? Må I kapitulere og lave en ommer? Kan I finde et indendørs sted, at tilbringe tiden (museum, svømmehal)? Det kan være en fordel at gøre op med sig selv inden.

Måske man også lige tale om, at svaner er smukke, men kan være ret skrappe og derfor skal man holde afstand.

Gør det kort

Vælg en kortere distance, så det ikke bliver kedeligt eller for hårdt at sidde i kanoen. Lidt er godt og motivationen holder sig også til næste dag. En kortere tur giver mere tid på land til leg og hygge. Og sidst men ikke mindst er det hårdt at sejle kano i en frisk insisterende modvind og selv en kort tur kan tage lang tid og give gode armmuskler.

Er det første kanotur nogensinde, er det måske nok at sejle i kano og overnatningen kan komme på programmet næste gang.

Vi valgte en tur på 14 km første dag og 8 km anden dag. Det var helt passende.

Lad børnene deltage

Altså i det omfang de kan. Forklar og vis hvordan kanoen styres og slip kontrollen en smule og lad børnene gøre deres egne er faringer. Mine drenge på 8 og 10 kunne selv padle kanoen helt uden min hjælp, mens jeg kunne sidde og nyde turen. Selvfølgelig skal man som voksen hele tiden holde et vågent øje med situation, så alt er forsvarligt.

Når kanoen skal tømmes for bagage eller slæbes på land, kan stærke små arme også være med. Ligeledes, når der skal pakkes sovepose og liggeunderlag ud.

Børne taske

En taske til hvert barn giver overblik for børn og voksne og børnene får mere ansvar for deres egne ting og bliver mere selvhjulpne. I tasken kan der være skifte tøj, varm trøje, lommelygte, en snack, bestik sæt, krus, kikkert og måske, der også er plads til liggeunderlag eller sovepose.

Overnatning

Hvis I vil overnatte på turen, er det en god ide at finde et sted hjemmefra og book gerne shelter eller teltplads. På den måde er I helt sikre på et sted at sove. Adgang til toilet gør det hele meget nemmere og en bål plads er hyggelig.

Der findes flere steder på nettet, hvor man kan finde shelters og teltpladser. Jeg bruger shelter appen og naturstyrelsens side.

Stort shelter i Ulstrup med plads til os alle 6

Mad skal der til

Og der skal være nok, så ingen gør sukkerkold og udvikler diva tendenser. Medbring en masse snack, der er nemme at komme til i kanoen.

Aftensmaden kan laves hjemmefra og opbevares i en køletaske. Den skal blot varmes over bål. Husk at tjekke om man må lave bål og medbring en bålgryde (jeg har købt en bålgryde til den beskedne sum af 250 kr.)

Mad på Trangia (eller andet i samme stil – lille gas eller sprit brænder, med gryde) er en anden mulighed. Der findes masser af muligheder for at købe mad, hvor der kun skal tilsættes vand og det smager glimrende og er virkelig nemt at lave.

Nem aftensmad kan være en fordel, da alle måske er lidt trætte og meget sultne efter en masse fysisk aktivitet.

Mad lavet på kogt vand – virkelig nemt

Tag en ven med

Både en ven til dig selv og til børnene. Det kan være både trygt og hyggeligt med selskab.

Vi fik lokket min veninde og hendes 2 drenge med og jeg nød lidt voksen selskab og den tryghed der er i, at der altid er en voksen til stede…… Drengene legede og havde den skønneste tid sammen.

Pauser

En pause kan løse mange konflikter, give fornyet energi og mod. Min erfaring er, at det meget ofte handler om, at barnet føler sig hørt. Selv en lille kort pause kan være nok til at finde det gode humør og energien frem igen.

Bliv tryg

At være bange for at falde i vandet kan fylde rigtig meget og være medvirkende til, at barnet ikke har lyst til en tur på åen eller ikke kan nyde det. Det er der råd for. Er du ude i god tid, så afprøv redningsvestens bæreevne under trygge forhold. Det kan være ved stranden eller i en svømmehal. På den måde lærer barnet, at med vest på, så er det nemt at holde sig oven vande.

Tal om, at I er flere sammen og I passer på hinanden. Hvis nogen falder I, bliver de lynhurtigt samlet op igen. I er hele tiden tæt på land. I sejler kun i sikkert sejler-vejr. Hvad skal der til for, at en kano kæntre og hvor ofte mon det sker? (jeg har aldrig oplevet det). Hvis kanoen alligevel skulle kæntre, hvad gør I så? Så får vesten jer til at flyde og og med få svømmetag er I inde på bredden. Ingen skrækhistorier selvfølgelig.

Højlandskvæg nyder et fodbad i Gudenåen

Dry bags

Skulle uheldet være ude og bagage ryger i vandet, så kan en plastic sæk redde en del. Pak de vigtige ting i vandtætte poser eller tasker (dry bags). Man kan købe specielle poser og tasker, der er beregnet til formålet. En vandtæt flydende dry bag til mobiltelefonen kan også købes. Jeg havde købt en, men den blev ikke brugt meget, da jeg gerne ville tage masser af foto.

Husk glæden

Det skal ikke være perfekt, det skal være sjovt og en dejlig oplevelse. Sejler I ind i sivene 30 gange, så pyt. Det bliver en god historien, når I kommer hjem.

Syng en sang eller find på sjove lege og tag jer tid til at kigge på alt det forunderlige naturen byder på. Der findes en app, der kan identificere dyr, man kan finde i naturen – iNaturalist, den kan være god at have med.

Ekstra tip

En pude kan være ret dejligt for bagdelen. Jeg troede overhovedet ikke, jeg havde den slags magelige behov – men det har jeg….. av. Det kan være en knæ pude i skum til 19 kr.

Pakæsel – jeg er ikke typen, der pakker light…

Har du lyst til at dele gode råd eller oplevelser om kanotur med børn, så skriv meget gerne en kommentar herunder.

Der er mere ferielæsning på By Schlagelberger

Og er du enestående forældre som jeg så læs med her.

Gå ikke glip af et nyt indlæg: Følg By Schlagelberger på facebook og instagram

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.